„Noua negociaza mai bine ca unul” este motto-ul care uneste 9 cultivatori de catina in cea mai mare coperativa de profil

Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi, asociatia are 9 membri, care detin cumulat 82 de hectare de catina si sunt cea mai mare forta comerciala in productia si comercializarea de catina ecologica din Romania. Au investit aproape un milion de euro la nivelul tuturor membrilor cooperatori iar acum tintesc pietele din Asia si pe cele europene.

In urma cu numai un an, cinci dintre cultivatorii de catina ecologica , certificati sau in conversie, au decis sa isi uneasca fortele pentru a putea patrunde pe piete de desfacere externe cu o putere mai mare de negociere. Toti membri fondatori ai Cooperativei Agricole Bio Catina sunt tineri fermieri iar strategia lor este sa creasca impreuna, marind exponential suprafata pomicola cultivata si cantitatea pe care o pot livra catre clientii interni si externi. Conducerea Cooperativei este asigurata de trei dintre cei cinci membri fondatori: Michaela Carutasu– Presedinte, Madalina Giurescu -Vicepresedinte si Florin Niculescu Director Executiv.

Florin Niculescu impreuna cu Madalina Giurescu au participat la cursul de agricultura ecologica organizat de Creative Business Management pentru a intelege mai bine care sunt solutiile pe care le pot transpune in activitatea lor si a cooperativei.

Curs-Agricultura-Eco

Cursul de agricultura ecologica a fost o oportunitate de a intelege constrangerile dar si avantajele pe care le avem atunci cand decidem infiintarea unei culturi ecologice. Problemele sunt multe, insa la fel de multe sunt si solutiile. Trebuie doar sa stim unde sa le cautam. Participarea la cursul organizat de Creative Business Management a fost in acelasi timp o buna ocazie de a cunoaste alti fermieri si ideile lor fascinante, in deplina armonie cu natura si mediul inconjurator.” spune  Florin Niculescu, director executiv la Cooperativa Agricola Bio Catina

Suprafetele detinute de Cooperativa sunt raspandite in mai multe judete ale tarii, printre care: Valcea, Dambovita, Vaslui, Buzau, Olt, Constanta, Suceava, Arad, Calarasi iar suprafata totala cultivata este de 82 ha. “Putem spune ca la nivel asociativ, Cooperativa Bio Catina detine cea mai mare suprafata de catina ecologica din Romania. Restul pietei este faramitata in suprafete de 5-10 Ha, foarte rar 20-30 ha. Insa crestem in fiecare luna pentru ca avem noi si noi cereri de aderare. In acest ritm, cu o crestere atat de mare in primul an, nu am nici un motiv sa cred ca nu vom dubla acesta suprafata pana la finele anului urmator, ajungand la 200 Ha pana in Decembrie 2018. Este important sa crestem pentru ca astfel obtinem o putere de negociere mult mai mare cu marii procesatori si deci conditii comerciale mult mai avantajoase. Una este sa negociezi vanzarea unui TIR cu marfa si alta este sa negociezi 10-20 TIR-uri. Volumul si constanta in calitate atrage cu totul alte conditii comerciale” povesteste directorul executiv al cooperativei.

Este o nisa atat de ingusta, incat noua, celor 5 membri fondatori, ne-a fost limpede de la bun inceput ca succesul in aceasta afacere va veni numai in cadrul unei asocieri, altfel sansele de a reusi fiind minime. Intr-un final, oricat de mult ai investi si oricata productivitate ai avea, daca nu ai un volum de marfa suficient de mare pentru a deveni un furnizor important pentru un procesator mare, nu ai nici o sansa sa rezisti pe aceasta piata, din simplul motiv ca esti prea mic pentru a conta” mai spune  Florin Niculescu, director executiv la Cooperativa Agricola Bio Catina.

Cultivatorii de catina ecologica pot afla mai multe informatii si se pot inscrie in Cooperativa Agricola Bio Catina pe site-ul asociatiei la: www.biocatinaromania.ro

Cu aceasta suprafata cultivata, Cooperativa reprezinta deja 10% din suprafata totala de catina plantata in Romania. “Este greu de spus care este suprafata totala de catina plantata in Romania pentru ca nu sunt studii si raportari exacte in acest sector insa din informatiile pe care le avem ar fi cam 800 hectare la nivel national. Insa putini din acestea sunt cu adevarat ecologice. Presupunand ca toti cultivatorii ar fi ecologici, ar insemna ca detinem circa 10% din piata in acest moment ceea ce nu este rau deloc pentru o Cooperativa infiintata acum un an. In realitate insa, raportat la totalul de catina certificata ecologic sau in conversie spre ecologie, cota de piata pe care o detinem este mult mai mare” a mai precizat Florin Niculescu.

Cooperativa-Bio-Catina2  Cooperativa-Bio-Catina1

Cooperativa vinde, in prezent, 4 soiuri de catina, intreaga suprafata pomicola fiind certificata ecologic de catre organisme de inspectie acreditate international. Potrivit directorului executiv al cooperativei, fructele provin din material saditor pomicol certificat BIO din specia catina alba, Hippophae Rhamnoides L, de provenienta romaneasca. “In cadrul fermelor noastre folosim instalatii de irigare moderne cu utilaje si echipamente de ultima generatie. Recoltarea se face prin separarea ramurilor de fruct, prin metoda congelarii rapide. Ramurile se batozeaza in stare congelata, obtinand o productie de boabe curate, neafectate de lovituri, fara scurgeri de suc, apte pentru pastrare, spalare si procesare” mentioneaza Florin Niculescu.

Intreaga productie a cooperativei pleaca in diverse tari din piata scandinava. Urmeaza negocierile cu clienti interesati din piata asiatica, dar si din Germania, Ungaria si alte tari. “Tintim sa ne dezvoltam pe piata scandinava si pe cea asiatica, acolo am gasit o cerere reala si preturi atractive. Piata din Europa este importanta si ea insa presiunea pe pret este un impediment important. Scopul nostru este sa dezvoltam piete noi, sa ne ducem acolo unde inca nu a ajuns nimeni si sa beneficiem astfel de avantajul primului venit in piata. Ne gandim ca in viitor sa ne dezvoltam si in zona de procesare eventual prin atragerea de fonduri europene, completate de investitii proprii. Astfel vom putea aduce o valoare adaugata mai mare membrilor nostri cooperatori prin preluarea intregii lor productii de catina la un pret mai mare care sa le ofere o profitabilitate mai buna. Avand propriile facilitati de procesare vom putea vinde un produs finit cu o marja de profit substantial mai mare decat cea pe care o putem realiza astazi prin vanzarea de produs brut in relatia cu marii procesatori” declara Florin Niculescu.

Despre Cooperativa Agricola Bio Catina consumatorii au aflat deja din diverse ziare, reportaje televizate sau publicatii online. Modul de crestere al asociatiei a starnit un val de interes pentru acest tip de afacere care acum este vazuta ca un model de bune practici. Cu sinceritate, membrii cooperativei declara ca nu pot pune foarte mult accent pe promovarea interna pentru ca tinta lor in acest moment este piata externa, acolo unde au identificat o cerere mare pentru acest tip de produs.

Cooperativa-Bio-Catina2

Pentru perioada urmatoare, membrii cooperativei si-au propus sa isi amortizeze investitia intr-un orizont de timp rezonabil. Insa nu renunta la piata din Romania si au in plan sa dezvolte si aceasta piata prin educarea consumatorului final in ceea ce priveste beneficiile consumului de catina alba si modul de utilizare al acestui fruct. “Dorim sa incurajam consumul fructelor de catina crescute in mod natural si certificate ecologic si nu in ultimul rand, dorim sa crestem numarul membrilor cooperatori pentru a impartasi din tainele acestei culturi cu cat mai multi doritori de a investi in cultura catinei albe. Astfel, prin forta dobandita, Romania va putea deveni un pol de dezvoltare regionala in industria de productie si procesare a catinei albe ecologice. Din punct de vedere comercial, tintim marii procesatori de ulei de catina, industriile farma, industria de sucuri BIO si industria cosmetica. Aici putem aduce o valoare adaugata mare prin calitatea fructelor noastre cu continut ridicat in ulei, vitamina C si esentiali OMEGA. Toate aceste atuuri sunt confirmate de certificari internationale si analize efectuate la cele mai performante laboratoare din tara si strainatate” a mai declarat cursantul CBM.

O noua editie a cursului acreditat de agricultura ecologica urmeaza sa se desfasoare intre 9-12 septembrie in Bucuresti. Cei interesati pot trimite email la adresa cursului@cbmanagement.ro

Sursa FOTO BioCatinaRomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *