Goji Bio Brasov, afacerea curata si sanatoasa de langa Brasov
Goji Bio Brasov este o afacere de familie care a inceput in urma cu cinci ani prin autorizarea unei pepiniere goji in localitatea Augustin din judetul Brasov. Adrian Nicolae a infiintat prima plantatie goji certificata bio din Romania care se intinde pe 2 ha in 2014. Proiectul a inceput odata cu nasterea fetitei sale, din dorinta de a trai cat mai sanatos, de a consuma ei insisi produse fara aditivi, coloranti sau E-uri si de a conduce un business prin care sa le ofere si celorlalti alimente sanatoase. ”Ideea unei afaceri a venit firesc, drept urmare am hotarat ca este momentul sa demaram o afacere sigura, curata, sanatoasa care se poate dezvolta de la un an la altul fara prea mult efort”, povesteste echipa Goji Bio Brasov.
Selectarea domeniului si a produsului pentru cultura a presupus documentare pentru a corespunde dorintei lor de a cultiva produse sanatoase care sa aduca le aduca multe beneficii clientilor. ”Dupa lungi cautari ne-am oprit la cultura de goji, fructul minune, care concentreaza o multime de substante nutritive cu rol esential in intarirea sistemului imunitar al organismului si in prevenirea unui numar mare de afectiuni”, spun acestia.
Goji Bio Brasov a primit statutul de cultura ecologica inca din primul an prin reducerea perioadei de conversie datorita locatiei si caracteristicilor solului. Plantatia se afla intr-un sat din judetul Brasov, departe de agitatia orasului si a poluarii, intr-o zona inconjurata de padure si natura. ”Certificarea Bio a fost obtinuta usor pentru ca plantatia se afla in inima padurii, departe de agitatia, praful si poluarea orasului, iar fructele de goji provin in totalitate din aceasta cultura.”, povestesc cei de la Goji Bio Brasov. Plantele de goji produse, sunt din soiul Ninxia NQ1 din seminte certificate, achizitionate din China. Pepiniera a devenit certificata ecologic in 2017 si tot anul trecut au inceput demersurile pentru infiintarea celei de-a doua plantatii in comuna Balalciu din judetul Ialomita.
Inceputul nu a fost lipsit de provocari nici pentru echipa Goji Bio Brasov precum lipsa unei specializari in cultura de goji, conceptii gresite cu privire la viitorul acestor fructe care le-au produs unele dificultati. De asemenea, echipa Goji Bio Brasov s-a confruntat si cu lipsa de initiativa in asociere. In prezent isi folosesc cunostintele si tehnica de cultivare pentru a-i ajuta si pe alti cultivatori de goji. ”Lipsa unei consultante de specialitate a facut ca rezultatele asteptate sa intarzie. Odata cu identificarea unor specialisti care au putut transforma experientele noastre in niste solutii tehnice de cultivare am inceput sa avem primele rezultate. Am identificat nevoia de informatie si de realizare a unei tehnologii de cultura la goji si am inceput sa experimentam solutii diverse care sa poata fi recomandate celor interesati de cultura”, povesteste echipa Goji Bio Brasov.
In plantatia de goji din Brasov au adaptat materialul saditor pentru zonele mai reci cu o productivitate crescuta pe o perioada mai scurta de timp. ”In acest moment am stabilit un plan de fertilizare si o tehnologie de cultura bazata pe 5 ani de experienta, iar rezultatele sunt mai mult decat imbucuratoare. Clientii nostri beneficiaza gratuit de garantie la prindere, plan de fertilizare personalizat pentru fiecare, consultanta pe durata culturii si desfacere asigurata”, spune echipa Goji Bio Brasov.
Afacerea Goji Bio Brasov a evoluat si s-a dezvoltat treptat timp de cinci ani. Produsele lor se regasesc intr-un magazin online, Goji Bio Boutique, dar vand si catre un centru de colectare a fructelor proaspete de goji. ”In acest an a fost infiintat de catre unul dintre clientii nostri, care detine 2ha de goji in Frumusani, primul centru de colectare a fructelor proaspete de goji. Centrul functioneaza pe baza recomandarilor noastre referitoare cultivatorii existenti”.
In prezent, pe langa fructe proaspete de goji si arbusti de goji, produc si comercializeaza siropuri, ceai de frunze de goji, pulbere de goji, pulbere de goji si catina, ceai din mix de fructe uscate, pulbere de goji cu miere, crema de miere cu goji. ”In fiecare an folosind retetele bunicilor, faceam siropuri din muguri de brad, cimbrisor, de capsuni, zmeura sau afine culese de la noi din gradina sau din padurile ce izoleaza satul. Odata cu aparitia primelor fructe de goji am inceput sa combinam toate aceste delicii cu goji, iar rezultatul a fost mai mult decat multumitor” spune Adrian.
In prezent afacerea lor se bucura de sprijinul unei echipe de localitate si isi doresc sa adapteze pepiniera pentru a produce 100 000 de arbusti de goji. Echipa Goji Bio Brasov are in plan extinderea afacerii in Ialomita. ”Cea de-a doua plantatie este infiintata cu plante goji selectate de cea mai buna calitate si cu o tehnologie bazata pe teste la sol si adaptate zonei geografice. In proiect este realizarea unei plantatii de 3ha superintensive” spun acestia.
Pentru echipa Goji Bio Brasov certificarea culturii si a pepinierei reprezinta garantia calitatii si a unui lucru bine facut ce evidentiaza atentia sporita pe care o ofera atat culturii si produselor lor, cat si cultivatorului de goji.
Povestea lor de succes completa, precum si modelul lor de business le puteti citi in e-book-ul pe care agentia Creative Business Management si revista Eco Ferma il vor lansa in aceasta vara.
Leave a Reply