Beneficiile dezvoltării unui business în agricultură ecologică
În ultimii ani produsele ecologice au devenit tot mai căutate, atât de către consumatorii români, cât și străini sau în magazinele de specialitate. Cu o creștere tot mai mare, agricultura ecologică oferă numeroase beneficii pentru cei care decid să facă tranziția de la convențional sau să înceapă o afacere cu produse bio.
Specialiștii în agricultură ecologică au explicat care sunt avantajele pe care le obțin cei care dețin un business în domeniu:
Presupune investiții inițiale mai scăzute decât agricultura convențională
Începerea unei activități de producție ecologică nu este lipsită de investiție. Cheltuielile vizează obținerea certificărilor și investiția în terenuri amplasate în zone favorabile acestui tip de proiect, precum și achiziționarea echipamentelor speciale.
Cu toate acestea, agricultura ecologică nu necesită aceleași investiții mari de capital pe care le solicită agricultura convențională. Mai ales dacă luăm în considerare cheltuielile pentru îngrășăminte chimice, pesticide și stocuri de semințe modificate genetic si tratate cu substanțe chimice.
Oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse ecologice
Interesul crescut pentru sănătate, dar și preocuparea pentru protecția mediului, a determinat mulți consumatori să prefere produsele ecologice. Cercetările arată că cei care consumă astfel de produse sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o hrană mai sigură și de calitate.
Vânzarea de produse ecologice se poate extinde dincolo de piețele locale, de supermarket-uri și magazine de specialitate prin colaborarea cu restaurante. Un produs certificat ecologic în România poate fi comercializat oriunde în lume cu statutul “Produs ecologic”, fiind recunoscut internațional. Acest lucru oferă unui fermier care cultivă ecologic targetarea unei piețe mai largi.
Este o carieră sigură și sustenabilă
Conform multor statistici, agricultura ecologică este în creștere față de cea convențională, deoarece tot mai mulți consumatori preferă produsele ecologice. Această alegere are la bază pe de o parte adoptarea unui stil de viață mai sănătos, iar pe de altă parte conștientizarea impactul negativ pe care agricultura convențională îl are asupra naturii. Consumatorii de produse ecologice încurajează agricultura durabilă, sustenabilă, care protejează și îmbunătățește calitatea mediului. Aceștia participă activ la asigurarea condițiilor normale de viață pentru generațiile care vin, minimizând riscul de epuizare a resurselor și încurajând un stil de viață bazat pe respect față de natură.
Încă un avantaj este faptul că atunci când devii agricultor ecologic dezvolți un set de abilități pe care îl poți folosi chiar dacă vei renunța la a produce tu ecologic. Aceste competențe se traduc în diverse alte oportunități de carieră în agricultura ecologică precum: instruirea și predarea cunoștințelor despre dezvoltarea unei ferme mixte, ghidarea celor interesați în obținerea tuturor certificărilor necesare sau lucrul în domeniul inspecției și certificării ecologice.
Obținerea de beneficii pentru mediu
Expertul în domeniul Ecologiei si Protecției Mediului, Aurelia Grecu, consideră că „agricultura ecologică reprezintă o direcție sustenabilă pentru toți cei care doresc să diminueze impactul asupra mediului, dar și să obțină hrană sănătoasă pentru propria familie și pentru comunitatea din care fac parte. Elaborarea sistemelor actuale de agricultură ecologică se datorează necesității de a face din planeta noastră o lume în care omul să mai poată exista şi într-un viitor îndepărtat.”.
Agricultura ecologică oferă beneficii importante pentru mediul înconjurător:
- conservarea și protecția apelor de substanțe toxice
- utilizarea redusă a toxinelor la nivelul solului (de exemplu a îngrășămintelor chimice)
- biodiversitate protejată și îmbunătățită
- scăderea riscului de încălzire globală
Producerea de culturi rezistente la secetă
Seceta poate dăuna recoltelor, ceea ce pentru fermier înseamnă pierderea sursei de venit sau venituri reduse. Beneficiul culturilor organice constă în faptul că sunt mai rezistente la secetă decât culturile convenționale. Acest lucru se datorează mai ales faptului că multe îngrășăminte chimice sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că toate culturile convenționale au nevoie de mai multă apă pentru a crește.
Menținerea unui sol mai sănătos
Încă un beneficiu pe care îl oferă agricultura ecologică este menținerea solului fertil în parametrii normali.
În calitate de cultivator, sănătatea solului ar trebui să fie o preocupare esențială, deoarece aceasta influențează întregul ecosistem. Conform unor studii, o linguriță de sol sănătos poate găzdui de la 600 de milioane până la 1 miliard de bacterii utile, în comparație cu solul tratat chimic în care pot supraviețui doar 100 de bacterii bune.
De asemenea, agricultura ecologică ajută și la combaterea unor probleme grave precum eroziunea, pierderea fertilității solului și aridizarea acestuia.
Oportunitate de îmbunătățire a strategiei de marketing
În calitate de producător ecologic ai la dispoziție o varietate de instrumente de marketing cu ajutorul cărora să ajungi mai ușor la potențialii cumpărători. Sunt numeroase modalități ușoare, cu un cost redus, prin care se pot comercializa produsele ecologice. În primul rând piețele locale și târgurile sunt un mod facil de a atrage cumpărători fără investiții în publicitate. De asemenea, distribuirea produselor către școli sau restaurante interesate de alimentație sănătoasă și ingrediente de calitate de la producători locali îți poate asigura o colaborare constantă fără prea mult efort.
Poți utiliza în strategia de marketing beneficiile consumului de legume și fructe ecologice pentru a atrage consumatori care sunt preocupați de sănătate, mediu, dar și de felul în care sunt tratate animalele.
Cursuri Creative vine în ajutorul celor care doresc să înceapă o afacere în domeniul agriculturii ecologice sau să facă tranziția de la agricultura convențională la cea ecologică prin cursul acreditat de Agricultură ecologică. Vei afla care sunt cerințele de control ale unei ferme ecologice, cum să completezi angajamentele APIA necesare depunerii dosarelor în vederea obținerea subvențiilor pentru măsurile aferente pachetelor de agromediu și agricultură ecologică, dar și care sunt cele mai noi și utile tehnologii sustenabile, principiile cultivării plantelor în sistem ecologic, rețete de fertilizatori organic și metodele de combatere naturală a bolilor și dăunătorilor culturilor.
Cei care au finalizat acest curs au dezvoltat ulterior, cu succes, atât culturi legumicole, cât şi livezi, vii, culturi de lavandă, de trandafiri pentru dulceață, de plante aromatice, de goji, de cereale și fructe de pădure. S-au înființat, de asemenea, ferme certificate ecologic de bovine, caprine, ovine, iazuri cu pești, ferme de păsări și stupine de albine. Au fost dezvoltate, în cadrul unităților de procesare, noi rețete de produse ecologice, care au devenit cunoscute atât pe piața din România, cât și în afara țării.
Aha, doamnă expert ecologic, Aura, superb job! Jos pălăria! ❤️ Și succes! Avem de la cine învăța! ❤️ Tamara