Târgul International de Agricultură de la Paris rămâne și anul acesta evenimentul preferat al francezilor

Târgul agriculturii de la Porte de Versailles din Franța a avut loc și anul acesta între datele 25 februarie și 5 martie 2016. La acest eveniment au participat 611 015 de vizitatori și 1050 de expozanți veniți din toate regiunile Franței, precum și Ministerul Agriculturii, principalii jucători al lumii agricole, organizații și sindicate profesionale. A participat și presa agricolă precum și reprezentanții site-ului Agriaffaires care publică anunțuri agricole și este prezent atât pe piața franceză cât și pe piața din Europa, America și Asia.

La ediția din anul acesta au fost prezente patru domenii agricole cum ar fi: creșterea animalelor și filialele acestui domeniu, produsele gastronomice, culturile vegetale și meșteșuguri agricole.

Cu ocazia acestui târg s-a derulat și concursul agricol creat în 1870, cu scopul de a evidenția și a recompensa cele mai bune produse franceze și animale de reproducție. Acest concurs rămâne vitrina diversității produselor și a gastronomiei franceze și este o oportunitate pentru expozanți să obțină o legitimitate suplimentară față de profesia lor și față de consumatori. Calitatea recompensată aduce producătorilor o veritabilă perspectivă și pe plan internațional și permite sensibilizarea și motivarea viitorilor profesioniști ca să se investească  în agricultură. La acest concurs au fost premiați, pe lângă elevii liceilor agricole cei mai buni producători de vinuri și crescători de animale. Evenimentul  s-a bucurat de o popularitate foarte mare, de exemplu concursul de animale a fost vizionat online de către 100 000 de persoane.

La târgul din anul acesta nu au lipsit nici produsele bio, cum ar fi carnea, produsele lactate, cereale, uleiuri, legume și fructe, mierea, și au avut loc numeroase animații, cum ar fi demonstrațiile culinare. Carnea bio de exemplu a fost prezentă pe standul asociației nationale interprofesionale Interveb. Această asociație dispune de o comisie bio care consideră că subiectul stării de bine a animalelor este foarte importantă și trebuie să fie abordată. A participat și asociația agricultorilor pentru produse biologice din regiunea Ile de France (Groupement des Agriculteurs Biologiques d’Ile de France) care a editat și anul acesta anuarul fermelor biologice în 5000 de exemplare. Vizitatorii care preferă produsele bio au fost un pic dezamăgiți fiindcă s-au asteptat ca aceste produse să fie mult mai prezente decât anul trecut. Însă tema principală fiind agricultura și alimentația cetățenilor nu agricultura biologică pe primul plan au fost prezentate toate modurile de agricultură și mai ales o agricultură reală.

In momentul în care agricultura este actualitate, tema aceastei ediții, nu este întâmplătoare. Mai multe animații și prezentări s-au derulat cum ar fi: IloveAgri”, o inițiativă al cărei scop este să sprijine consumatorii, care au nevoie de mai multă transparență cu privire la produsele pe care le cumpără de la distribuitori. O altă temă a fost lupta împotriva risipierii alimentelor. Grupul Agrica a prezentat animația “Stop risipirea alimentelor” prezentând gesturi simple împotriva risipirii și a acordat premii celor care contribuie cel mai mult la această cauză.

Târgul de agricultură fost și ocazia expimării furiei și nemulțumirii agricultorilor față de situația actuală din Franța precum și a reunirii filialei politice și a mediei. Agricultorii și-au manifestat nemulțumirile lor huiduind și insultând presedintele François Hollande care le-a transmis contestatarilor că a venit la târg pentru a sta de vorba cu agricultorii şi a le asculta doleanţele. Agricultorii denunță o concurență inechitabilă între producătorii europeni și un dezechilibru între fermieri, procesatori și supermarket-uri spunând că preţurile mici de pe piaţă le îndreaptă spre un faliment sigur într-o situație în care și consumatorii deseori cumpără produsele mai ieftine.

In concluzie, ediția din anul acesta a depășit așteptările în cea ce priveste numărul mare a participanților  în ciuda evenimentelor derulate în data de 13 noiembrie și a crizei agricole repetate, a declarat Jean Luc Poulain, președinte  de la  Ceneca și a Târgului International de Agricultură.

Ediția din anul acesta demonstrează faptul că târgul rămâne un punct de întâlnire între cetățeni și fermieri și subliniează interesul consumatorilor față de produsele franceze de calitate.

Următorul târg va avea loc între datele 25 februarie și 5 martie 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *