Sanaplant, povestea cu arome de lavandă, aronia și soc


Sanaplant este numele ales de către Melania Cozea să o reprezinte atunci când vorbește despre afacerea sa: o plantație de 9 ha de soc, aronia și lavandă. Născută din pasiunea pentru agricultură și sănătate, Sanaplant se pregătește să devină unul dintre furnizorii importanți de fructe de aronia, soc şi lavandă, toate cerificate ecologic.

Producția anuală estimată la momentul maturității culturilor este de 100 de tone de fructe ecologice, pe care proprietarii săi speră să o valorifice atât prin vânzarea cât și prin prelucrarea producției.

Povestea Sanaplant a început în 2014 când proprietarii au încheiat primul contract de arendă şi au plantat primele plante: lavandă şi soc pe un teren abandonat de peste 10 ani, plin de vegetaţie sălbatică și zone mlăştinoase.Primii pași au fost plini de surprize. Cel mai dificil a fost să curețe terenul. Cu ajutorul unui buldoexcavator au curățat cele 6 ha de teren în profunzime, iar în zona centrală au făcut canale de drenaj pentru apele pluviale, pregătind un rezervor natural de apă pentru viitoare sezoane secetoase. Acela a fost primul moment în care s-au gândit pentru prima dată că poate ar fi trebuit să se oprească. Dar dorința de a-și vedea plantația visurilor i-a determinat să meargă mai departe. S-au documentat, au călătorit, au învâțat de la alții până au găsit formula potrivită. “Ne-am interesat despre culturile care ar avea potenţial la noi în ţară şi am ajuns la ideea unei plantaţii de plante medicinale. Apoi, după o discuţie cu reprezentanţii unui producător de ceaiuri am aflat că există o potenţială piaţă pentru unele tipuri de arbuşti fructiferi care nu prea se găsesc în România, mai ales în cultură ecologică. Aşa am ajuns la primele noastre plante, lavanda şi socul. Am vizitat o plantaţie de soc în nordul Ungariei şi am fost impresionaţi de suprafeţele cultivate cu soc şi de profesionalismul celor care le deţineau” spune Melania Cozea, reprezentantul Sanaplant.

Investiție de 5000 euro/ha

Produse lavanda 3micInvestiţia iniţială a fost atât financiară cât și umană. Lipsa de experiență și de utilaje i-au făcut pe inițiatorii proiectului să investească o sumă considerabilă în curățarea terenului. Costurile de arendă au fost și ele incluse în cei 5000 euro/ha cât spun proprietarii Sanaplant că a fost investiția în primul an de activitate. În ceea ce privește capitalul uman, noii fermieri au lucrat alături de localnici la înființarea plantației. “Încă de la început am avut norocul de a avea alături un localnic. Am lucrat şi noi, au lucrat şi cei din familie, au lucrat şi alţi oameni din sat. Am avut şi contracte de prestare servicii pentru operaţiuni care necesitau utilaje.  În prezent, avem o echipă stabilă de 2 oameni, alături de noi atât în perioada de vară cât şi iarna.  Am reuşit să cumpărăm şi utilajele minime necesare întreţinerii plantaţiei aşa că am renunţat atât cât s-a putut la lucrările efectuate cu terţi” a povestit pentru Eco Ferma reprezentantul Sanaplant.

 Agricultura ca mod de viață

 

Inițiatorii proiectului Sanaplant au trecut peste toate obstacolele impuse de timp. Lipsa de experiență, dar și evenimentele neprevăzute le-au pus la încercarea voința și determinarea. În anul 2 o parte din plante nu au supravieţuit iernii extrem de umede de după plantare şi a trebuit să completeze sau chiar să planteze alte tipuri de arbuşti, adică mur. În anul 3 au pierdut o finanțare pe măsura 4.1a din cauza unor erori legislative existente în ghidurile de finanţare iar evenimentele continuă să se producă în mica afacere. Cu toate acestea, neobosiți în perseverență reprezentanții Sanaplant planifică noi activități în agricultură. Au renunțat de mult timp la vechea viață și s-au îndreptat către natură, formând în jurul plantației un adevărat ecosistem. “Meseria de bază este de inginer în domeniul energetic. Agricultura, în special cea ecologică, a început ca un hobby, dar am constatat, în scurt timp, că poate fi mai mult. A devenit un mod de viaţă” spune reprezentantul Sanaplant.

 

Lavanda, detaliul aromat din plantația familiei Cozea

 Ulei 1micPe o jumătate de hectar din cele 9 cultivate cu aronia și soc, familia Cozea a decis să planteze lavandă, atât pentru “farmecul” ei cât şi pentru ajutorul pe care îl oferă unei plantaţii ecologice. “Este un adevărat magnet pentru insectele polenizatoare” spun cu entuziasm proprietarii. Spre deosebire de soc şi aronia, care au fost achiziţionate din Ungaria şi Polonia, lavanda a fost cumpărată din ţară, de la Ocna Mureş. “Este o cultură care necesită multă muncă în cultura ecologică dar, în momentul în care înfloreşte, uiţi de tot efortul. În acest an, fiind primul an de producţie, am făcut tot felul de experimente pentru valorificare. Ne pregătim în acest fel pentru anul viitor. Astfel, o parte din producţie a fost uscată şi valorificată sub forma uscată. O parte a fost transformată în ulei” ne-a mai povestit doamna Cozea.

 Încotro se îndreaptă?

Melania Cozea a venit la cursul de Operator în ferme ecologice mixte, organizat de Creative Business Management pentru a trece la următoarea etapă. Producția anticipată este de 100 tone fructe/an din aronia, soc şi mur iar planurile pe care și le-au făcut includ procesarea produselor. Își doresc o mică făbricuţă în care fructele să se transforme în sucuri sau concentrate naturale utilizate apoi în industria alimentară. De aceea, informațiie primite la curs i-au ajutat să mai facă un pas în direcția propusă. “Agricultura ecologica nu este un domeniu sau specialitate abordată frecvent. În momentul în care am văzut anunţul referitor la curs mi-am dorit să particip. Am fost plăcut surprinsă să aflu lucruri noi care mă ajută atât în îngrijirea plantaţiei cât şi în activitatea de certificare” ne-a mărturisit Melania Cozea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *