Lipsa de furaje ecologice împiedică certificarea crescătorilor de prepeliţe

imagine articol - Lipsa de furaje ecologice împiedică certificarea crescătorilor de prepeliţe

 Producţia de ouă de prepeliţă este în continuă creştere în România dar fermierii se confruntă cu probleme legate de certificarea ecologică şi distribuţia produselor în marile lanţuri de magazine. Cea mai mare problem a fermierilor în momentul de faţă este imposibilitatea de a intra în sistemul de producţie ecologică din cauza lipsei de furaje certificate pentru prepeliţe.

“În România nu există nicio fermă de prepelițe atestată ecologic. Am încercat să obținem certificatul, dar cei de la ECOINSPECT mi-au spus că nu există hrană eco pentru prepelițe. Noi folosim produsele naturale, adică grâu, porumb, ștroturi de floarea soarelui şi calciu pentru că altfel nu fac ouă. În primele trei săptămâni le administrăm medicația corespunzătoare” a declarat pentru Eco Ferma,  Maria Ciorneiu proprietara unei ferme de prepeliţe.

Ferma a început să funcționeze în 2012 februarie când au fost cumpărați primii pui. “Ideea a plecat de faptul că unul din membrii familiei a intrat în șomaj și altul era pensionar și au dorit să aibă o preocupare, având casă la țară şi o construcție care putea fi adaptată, au vrut să încerce”  mai spune doamna Ciorneiu.

Ferma a început cu 600 de pui, cu finanţare proprie, iar în prezent creşte peste 3,000 de ouătoare. Prima dată au cumpărat puii de la alte ferme, apoi din producție proprie de ouă au incubat și au ajuns la 3,000 de exemplare.

Probleme de distribuţie

Distribuția este o mare problemă pentru producătorii de ouă de prepeliţă pentru că distribuţia în marile reţele este greu de asigurat. Aceştia spun că există reţele de distribuţie deja create şi este greu pentru noii veniţi să asigure capacitatea necesară pentru distribuţia naţională. “Am încercat să intrăm în marile magazine, dar aici trebuie să ai o producție de ouă foarte mare. Trebuie să iei de la alții ouă, dar nu ai certitudinea calității și atunci e preferabil să nu rişti. Toți care distribuie în marile lanţuri de magazine nu au producția lor integral, ci cumpără o anumită cantitate și de la alţi producători” susţine proprietara fermei situate în comuna Ciocăneşti. Cu toate acestea, planurile de viitor ale fermei nu exclud mărirea capacităţii de producţie şi distribuţia naţională prin reţele de supermarketuri. Mai mult, proprietarii fermei fac planuri pentru export de ouă de prepeliţă, dar nu ca aliment, ci ca un ingredient în fabricarea medicamentelor pentru întreţinere.

Dificultăţi în managementul unei ferme de prepeliţe

Gestionarea unei ferme de prepeliţe nu este o afacere fără riscuri. Proprietarii fermei din Ciocăneşti spun că au avut şi surprize în gestionarea afacerii, descoperind detalii pe care nu le cunoşteau la început: “Din producţia din incubator ies cam 60 % bărbați și 40 % femele, ceea ce este o problemă pentru că separarea de sex se poate face de abia după o lună de zile. Deci o lună de zile trebuie să îi hrănești. Avem două categorii de ouă, sunt ouăle pentru consumul curent şi ouăle pentru incubație și tratament. Apoi, trebuie să aloci timp pentru împerechere şi se mențin în producție cam 10 femele și trei bărbați”.

O altă dificultate cu care se confruntă crescătorii de prepeliţe este lipsa unui abator pentru păsări mici. O astfel de investiţie ar putea salva o parte din pierderile pe care le au în prezent fermierii care aruncă, în total, milioane de păsări care nu pot fi folosite pentru ouă sau pentru împerechere.

Pe lângă distribuţia de ouă, fermierii câştigă şi din vânzarea puilor de prepeliţă celor care doresc să înceapă o afacere, dar şi aceştia sunt tot mai puţini. Printre dezavantajele afacerii se numără faptul că vânzarea de ouă de prepeliţă are o evoluţie sezonieră, având o cotă mare din ianuarie până în aprilie şi din septembrie până în decembrie. Vara scade la jumătate, fiind perioada în care se schimbă generaţiile vechi cu cele de pui.

Costurile de întreţinere pentru o fermă de prepeliţe

Ferma de prepeliţe din Ciocăneşti are o producţie de 20,000 ouă pe săptămână. Pentru întreţinerea fermei este nevoie de două persoane în două schimburi. Personalul permanent trebuie să asigure celor 3000 de prepeliţe mâncarea şi apa necesară, care nu sunt în cantităţi neglijabile. Ferma consumă peste 400 de litri de apă pe zi şi o cantitate asemănătoare de mâncare. Prepeliţele sunt crescute într-un spațiu de 40 mp2, câte 50 de prepelițe într-o cușcă, puse pe verticală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *