Legume Fericite din Grădina Fermecată

Doamna de Verde deapănă povești din Grădina Fermecată, sărbătorește schimbarea anotimpurilor cu poezii și oferă cititorilor leacuri verzi, din grădină. În interviul acordat revistei Eco Ferma, Mihaela Buligoanea, căci ea este doamna din povestea noastră, vorbește cu drag despre ce înseamnă “Legume Fericite” pentru ea și pentru cumpărători, cum a început această afacere și ce planuri are pentru viitor. 

Încă din copilărie, îmi doream o fermă, dar am uitat de acest vis frumos, pe măsură ce am crescut. După ani și ani petrecuți în metropolă – mai întâi la facultate și apoi dintr-o multinațională în alta, am hotărât, împreună cu soțul meu, să ne facem casă în apropierea Bucureștiului. După șapte ani, am reușit să ne și mutăm.  Am început să creștem legume în grădină, cu atât mai mult cu cât familia noastră devenise mai numeroasă și ne doream o hrană sănătoasă pentru copilașii noștri.

Copil fiind și trăind la casă, îmi petreceam mult timp în grădină, adesea mă certam cu fratele meu cine să taie trandafirii ofiliți … încă mai păstrez în memorie mirosul lor și al reginei nopții din grădina părinților mei –  cred că atunci m-am îndrăgostit de pământ, de plante și flori.

Întoarcerea în grădină mi-a dat posibilitatea să descopăr treptat  o pasiune extraordinară la care nu aș vrea să renunț vreodată! Este adevărat că este foarte greu să îmbini pasiunea cu afacerea; dar provocarea pentru mine o constituie tocmai  a stăpâni arta de a le îmbina armonios.

Astăzi, după aproape doi ani de la lansarea afacerii suntem mulțumiți de pașii făcuți, dar și plini de entuziasm în ceea ce ne propunem. Certificarea ecologică pe care ne-o dorim este o continuare firească la ceea ce facem și vrem să dezvoltăm – o fermă de câteva hectare, unde pământul este curat și nu sunt folosite produse chimice care să impulsioneze producția sau să alunge dăunătorii, apa filtrată care irigă culturile extrem de diverse, dezvoltarea unui ecosistem  unde plante de diverse soiuri, insecte, păsări și animale să se regăsească și să se dezvolte în plin respect.

“Legume fericite” a luat naștere pe cale naturală , ca să zic așa … Clienții au ales denumirea – ca urmare a comunicării pe care am avut-o cu ei, la începutul demarării acestei afaceri. Foloseam această sintagmă pentru produsele pe care le produceam în grădină. Asta, pentru că erau obținute cu multă pasiune, din dorința de a face ceva foarte sănătos, dar și pentru că doream să dăm naștere unui concept cât mai apropiat de nevoile familiei actuale – legumele fericite sunt culese zilnic și livrate la ușa clientului – proaspete și sănătoase. Astfel, când i-am rugat pe clienți să voteze dintr-o listă de “nume” la care ne-am gândit, fără ca expresia “legume fericite” să fie menționată în această listă, cei mai mulți dintre ei au spus că vor ”legume fericite”… Și “legume fericite” a rămas.

De la început, ne-am propus ca totul să fie cât mai simplu, transparent, cât mai flexibil, să te ajute să câștigi timp. Site-ul Legume Fericite este o grădină virtuală, unde clienții pot “culege” produsele de care au nevoie, săptămânal sau ocazional. Doar dând click în așa-numita “Listă de cumpărături”, în cinci minute îți poți face piața pentru o săptămâna sau mai mult.

Trăim într- o perioadă în care suntem copleșiți de informații referitoare la alimentele pe care le consumăm – la cât sunt de “tratate”, ce e sănătos și ce nu. Rubricile create în site au menirea să ofere clienților informații referitoare la toate legumele de sezon pe care le creștem în grădină – care este compoziția acestora, ce vitamine conțin, ce proprietăți au, cum ne pot fi leac pentru diverse afecțiuni sau pentru preventive. Există și un buton de “Pofta mare!” (în partea de jos a paginii, sub prezentarea produsului -n.r.), unde vom crea treptat o arhivă de rețete ajutătoare.

Rubrica “Gradina Fermecata” este un fel de jurnal, în care împărtășim celor interesați ce se întâmplă în grădina noastră, cine a mai răsărit, care s-a copt, cui îi adresăm o vorbă bună sau îl tratăm cu o licoare medicinala. Vorbim despre plantele prietene, dar și despre “neprieteni”, ce vor să dăuneze legumelor fericite. Povestim despre Doamna de Verde, despre domn Director și Floarea lui – oameni care trudesc cu drag de lucrul în care cred!

Anul acest am adăugat în portofoliul de legume cultivate în grădină noutăți precum Kale și mangold, fenicul  și anghinare. Diversitatea de care ne bucurăm, în special primăvara și vara, constituie un punct de atracție pentru consumatori. Aceștia au la dispoziție:

–       roșii cireașă, prună, pară, galbene, inimă de bou, Buzău, marmande;

–       ardei capia și gras, dar și iute-iute;

–       mazăre;

–       ceapă verde, aurie, roșie și chives;

–       sfeclă;

–       rădăcinoase;

–       varză albă, roșie și de Bruxelles (în octombrie);

–       cartofi soi tradițional;

–       verdețuri, salate și spanac;

–       ridiche de lună sau neagră;

–       dovleci și dovlecei;

–       bame;

–       fasole verde și lată;

–     măcriș, păpădie, lucernă și alte ierburi de leac;

–     dar, mai ales, o gamă complexă de plante aromatice de-alungul anului: de la busuioc , mentă, salvie, tarhon, roiniță până la izmă, oregano și cimbru.

Încercăm să oferim și fructe. Anul acesta am avut mere, cireșe și mai puține pere, pepeni. Pe măsură ce se dezvoltă pomii fructiferi plantați în grădina noastră, vom putea oferi o gamă mai largă de fructe. În sezonul rece,  pe lângă radacinoasele depozitate după metode tradiționale, și sălățele obținute în solar, ne bucurăm și de conservele după rețele bunicii, dar și de ceaiuri surpriză.

Cu ajutorul site-ului Legume Fericite, trimitem cu regularitate știri din grădină, astfel încât clienții pot afla în timp util care sunt produsele de sezon și ce pot consuma. Le suntem foarte recunoscători clienților care cred în munca pe care o facem, în produsele pe care le creștem, mai mari sau mai mici, în funcție de soi sau de diverși factori, cu sau fără viermi, dar tot timpul sănătoase și pline de prospețime. Suntem disponibili oricând pe mail la office@legumefericite.ro , comenzi@legumefericite.ro, pe pagina de Facebook sau la telefon 0730574184. Oricine își poate face un cont pe site, astfel încât să fie informat la timp vis-a- vis de dispobilitatea produselor din grădină.

În viitor, ne propunem să dezvoltăm afacerea, cultivând pe o suprafață mai mare, astfel încât să putem oferi produse competitive tuturor celor care doresc și au încredere în legumele fericite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *