Elvețienii investesc cel mai mult în mâncarea sănătoasă
În ultimii ani, agricultura ecologică a fost unul dintre domeniile cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume. Hrana sănătoasă, percepută acum ca un produs de valoare a ajuns să fie tot mai căutată de magazinele specializate, dar și de consumatorii care adoptă o viață sănătoasă. Potrivit statisticilor, numărul de țări care au adoptat măsuri de reglementare a funcționării a fermelor ecologice a crescut de la 86 în 20000 la 178 în 2016.
În prezent, suprafața cultivată în regim ecologic, la nivel mondial este de 58 milioane hectare. Mai mult de jumătate din această suprafață este prezentă în Oceania, iar Europa are puțin peste 10 milioane de hectare cultivate în regim ecologic.
Cea mai mare cantitate de produse ecologice cultivată la nivel mondial este reprezentată de grâu, urmată de culturile furajere. Pe locul trei în topul celor mai cultivate plante ecologice este măslinul, iar pe locul patru leguminoasele pentru boabe. Strugurii, nucile și fructele ecologice păstrează câte o proporție mică din totalul suprafețelor cultivate.
În ceea ce privește animalele ecologice, statisticile arată că fermierii s-au orientat aproape exclusiv către creșterea păsărilor. Anual sunt crescute 45 de milioane de capete în vreme ce bovinele ajung la puțin peste trei milioane. Există un milion de porci crescut ecologic în lume și 4,5 milioane de oi.
Piața produselor ecologice este într-o permanentă creștere, dar este legată în mod direct de nivelul de trai al consumatorilor. Cele mai multe produse ecologice se vând în Elveția, locuitorii săi cheltuind 274 euro/lună pentru mâncarea sănătoasă. Pe următoarele locuri concurează Danemarca, Suedia și Luxemburg. Locuitorii din Germania cheltuie 116 euro pentru cumpărături bio deși statul și-a propus să aibă cel puțin 25% din suprafața totală cultivată integrată în sistemul bio până în 2020.
În condițiile creșterii pieței de produse ecologice și a consumului, valoarea de piață a bunurilor organice a crescut de la 50 de miliarde în 2012 la 83 de miliarde de euro în 2016, iar trendul persistă.
“Agricultura ecologică este un domeniu în care și în România a avut o creștere foarte rapidă. Produsele românești sunt de calitate iar producătorii noștri exportă de mult timp pe piețe foarte competitive. Pentru susținerea celor care decid să treacă o fermă din agricultura convențională în cea ecologică, Cursuri Creative organizează de peste 5 ani Cursul de “Operator în ferme ecologce mixte”, care oferă bazele informaționale pentru toți care vor să înceapă sau să dezvolte activitatea în agricultura ecologică. Cursul este acreditat iar fermierii vor avea, în acest fel, un statut oficial de producător ecologic, recunoscut de toate țările membre ale Uniunii Europene”, spune Bianca Preda, business manager al Cursuri Creative, agenția de training care organizează cursul de agricultură ecologică.
Leave a Reply