Dulcea afacere cu trandafiri ecologici a lui Andrei Iosif

FullSizeRender (1) Care poate fi legătura între un tânăr de succes de 23 de ani, un lan de trandafiri și o dulceață delicioasă? La o vârstă la care mulți dintre băieți abia se gândesc la o relație serioasă cu munca, Andrei Iosif își dedică timpul și banii pentru a intra pe piața de produse bio cu o dulceața autohtonă, făcută după o rețetă veche românească.

La cei 23 de ani ai săi, Andrei a devenit unul dintre rarii proprietari de planțatie de trandafiri ecologici din România și produce deja dulceață de trandafiri pe care o vom găsi în curând pe rafturile magazinelor bio. Cum a ajuns Andrei proprietarul unei plantații de trandafiri ecologici? Pentru că vrea să aducă romatismul trandafirilor în cămara gospodinelor din România și să dovedească scepticilor că vecinii bulgari nu dețin adevărul absolut al comerțului cu produse din trandafiri.

În mod mod normal, orice poveste începe cu ideea de afaceri. La Andrei ideea, planul de business, plantația de trandafiri și cele 500 de prime borcane de dulceața au fost făcute pe fast forward încât nu prea poți ține pasul cu dinamica evenimentelor tânărului fermier. Încercăm, pe cât putem, să o luăm în ordinea cronologică pe care ne-o prezintă chiar el: “Ideea mi-a venit acum doi ani. Între timp m-am documentat, am citit foarte mult și am urmat cursul de agricultura ecologica  care m-a ajutat foarte mult să îmi structurez informația” spune el.

Trandafirii din interiorul parcului de panouri fotovoltaice
Andrei nu își dFullSizeRender(2)edică întreaga zi cultivarii trandafirilor. În timpul zilei el este angajat cu normă întreagă la o firmă din domeniul energetic practicând ceea ce a învățat în Politehnică. Așa a reușit să strângă banii pentru achiziția celor 1200 de butași de trandafir pe care i-a plantat după toate regulile ecologice pe un hectar de teren pus la dispozitie de un prieten intr-un parc de panouri fotovoltaice. Trandafirii săi răsar acum din mijlocul panourilor sporind sentimentul de inedit pe care îl ai atunci când ajungi în comuna Brezoaele din Ilfov.

 Petalele de trandafiri nu se culeg precum cartofii
Culesul trandafirilor nu este o activitate pe care zilierii o fac fără să schițeze un zâmbet pe seama idealistului fermier. “Într-o zonă în care toata lumea cultivă legume și cartofi, eu le cer oamenilor să culeagă petale de trandafir. Vă puteți imagina că nu am găsit foarte mulți interesați care să îi culeagă la prima ora a dimineții, așa că momentan fac un efort și îi culeg singur o dată la câteva zile” povestește el. Oportunitatea afacerii îl face să meargă tot înainte. În Bulgaria se câștigă peste 12 milioane de euro pe an cu afacerile din produse pe bază de trandafiri. Noi de ce să fim mai prejos?

Eșecul, sursa înțelepciunii  
Trăsătura cea mai evidentă de personalitate a lui Andrei este lipsa de supunere în fața oricărei bariere. Unii o pun pe seama tinereții dar el pare mai sigur ca oricând că poate transforma eșecul într-o experiență utilă. Și-a dovedit deja lucrul acesta când a aflat că, din cei 1200 de butași de trandafir cumpărați de la un producător bulgar, doar 75 erau soiuri pentru dulceață. “Am văzut asta când au înflorit și nu am mai avut ce să fac. Am trecut peste moment gândindu-mă la lucrurile pe care le-am învățat din această experiență. Acum voi încheia un ciclu de cultivare și culegere și am văzut câtă muncă presupune. Dacă înceapeam cu o suprafață mai mare sau cu mai mulți butași, așa cum am vrut inițial, probabil că aș fi greșit mai rău. Această experiență m-a făcut să pierd un an dar, până la urmă, la vârsta mea un an pierdut nu este un capăt de țară” spune Andrei cu optimism. Acum Andrei are 1100 de lăstari de trandafiri pe care îi oferă cu generozitate și face buchete pentru casă întrucât nu îi vor folosi la dulceață. “Bine că nu am cumpărat borcanele din Marea Britanie” spune el, “ne făcusem calculul să comandăm 15.000 de borcane iar acum vom realiza pâna într-o mie”.

Rețeta secretă a strămătușii Steli

Sursa ideii de afaceri a lui Andrei este strămatușa sa, Steli, în vârstă de 77 de ani. Ea are reteța veche, moștenită din generație în generație, în care tânărul fermier are atâta încredere încât și-a investit toate economiile pentru cultivarea trandafirilor ecologici. Împreună au perfecționat rețeta, iar în viitor, când vor intra în procesul de conversie, vor folosi zahăr ecologic. Strămătușa face dulceața iar el nu numai ca îi furnizează petalele de trandafir, dar pentru ca rețeta să iasă perfect, o asistă și învață tot de la ea. In echipa mai sunt alături și sora și mama sa, care îl ajută cu sfaturi pentru ca afacerea să pornească sănătos.

Afacere finanțată din fonduri europene

ÎntrebaIMG_5478rea clasică a oricarui angajator “Unde te vezi peste 5 ani” va găsi un răspuns mai putin clasic din partea lui Andrei, pentru că el deja știe că peste 5 ani va avea o unitate de procesare a produselor ecologice pe bază de trandafiri care va produce uleiuri esențiale, gemuri, dulcețuri, siropuri și alte produse derivate. Dacă vă întrebați cum va face toate acestea, vă va arăta un plan de business, unul de fezabilitate și suficient de multe argumente statistice încât să lase puțin loc de interpretare până și pentru cei mai sceptici.

“Lucram la un proiect in valoare de aproximativ 200.000 de euro care sperăm să ne fie aprobat pentru finanțare din fonduri europene . Cu aceste venituri vrem să ne construim unitatea de procesare și să putem ajungem la o capacitate de 250.000 de borcane de dulceață de trandafiri pe an. Planul meu este să cultivam în fiecare an câte 2 ha în plus față de anul precedent” spune Andrei.

Unde îl găsiți pe Andrei?
Pe Andrei îl găsiți seara, în lanul de trandafiri, inspectând cu grijă fiecare petală sau la nou înființata firma Marcan Traditional SRL, de unde doritorii vor putea cumpăra dulceață făcută după rețeta strămătușii Steli. Îi puteti scrie un mesaj pe adresa danandreiiosif@gmail.com. Andrei se va bucura să interacționeze cu oameni care vor să facă proiecte entuziaste.

One Response to Dulcea afacere cu trandafiri ecologici a lui Andrei Iosif

  1. Teodosiu Maria says:

    Aveti si butasi de vinzare?ma intereseaza maxim 5 butasi de Damasc am inteles ca sunt foarte parfumati.Va apeciez pentru ce ati realizat.Vreau pentru gradina mea si pentru nepoti le place tare mult siropul😊va rog si pret daca comercializati butasi.multumesc si spor in toate😇

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *