Conditiile de folosire a fertilizatorilor in agricultura ecologica
Regulile stricte impuse de regulamentele care guverneaza domeniul agriculturii ecologice determina fermierii sa caute solutii eficiente pentru a optimiza productia. Nu de putine ori, acestia cad in capcana de a cumpara produse recomandate pentru a fi folosite in agricultura ecologica, dar care nu respecta normele impuse de legislatie. Consecinta utilizarii unor produse care contin substante interzise este stoparea procesului de acreditare in urma contaminarii produselor aflate in conversie. Aurelia Grecu, expert in certificare si lector in cadrul cursului de agricultura ecologica organizat de Creative Business Management, spune ca cea mai sigura metoda de a alege fertilizatorii este ca fermierii sa anunte organismul de certificare cu care colaboreaza de intentia de a folosi acel produs.
„Majoritatea acestor produse sunt aduse din afara Romaniei. Din pacate, multi din fermierii care le-au cumparat au avut de intampinat situatii delicate, cand au fost nevoiti sa aduca dovezi care sa sustina calitatea „ecologica” a acestor inputuri. In unele cazuri s-a ajuns la prelevarea de esantioane si realizarea de analize fizico-chimice pentru a stabili conformitatea acestora. Rezultatul analizelor nu a oferit, din pacate, confirmarea promisiunii de pe eticheta” spune Aurelia Grecu.
Cu atat mai mult cu cat producatorii acestor produse nu sunt in Romania, ci in alte tari ale Uniunii Europene sau chiar din afara acesteia, iar lipsa unor cerinte legale care sa uniformizeze conditiile de certificare a calitatii acestora nu face decat sa creeze probleme in plus fermierilor romani. Bine intentionati de altfel, ei sunt dispusi sa plateasca oricat pentru un produs „eco”. Sunt intalnite foarte des mentiunile: „Produs recomandat pentru agricultura ecologica” sau „Produs ce poate fi folosit in agricultura ecologica, in conformitate cu Reg. 834/2008”, „Fertilizant ECO”, etc. Toate aceste referiri de pe etichetele acestor fertilizatori sau pesticide, nu sunt acoperite de cerintele legislatiei europene cu privire la productia ecologica ci sunt simple denumiri comerciale care din pacate duc in eroare cumparatorii, in detrimentul eticii comerciale ce sta la baza principiilor de certificare ecologica.
Primii pasi pe care trebuie sa ii faca un fermier in curs de conversie sunt urmatorii:
- Sa cunoasca legislatia. Regulamentul european privind productia ecologica 834/2007 nu include in domeniul de aplicare produsele fitosanitare si nici fertilizatorii, dar contine reguli de functionare si de etichetare a produselor ecologice. Singurele referiri despre utilizarea unor substante active autorizate a se folosi ca si inputuri in agricultura ecologica (fireste, cu anumite conditii) se regasesc in Regulamentul 889/2008, anexele I si II. Ele pot fi folosite ca atare sau in amestecuri de mai multe tipuri de substante active. Orice substanta prezenta in amestecul respectiv (ce poate avea diverse denumiri comerciale), trebuie sa se regaseasca in anexele mai sus amintite. In caz contrar acest produs nu trebuie sa fie folosit de catre fermierii din agricultura ecologica.
- Al doilea pas este de a solicita la distribuitorii acestor produse fisele tehnice sau alte detalii cu privire la conformitatea calitatii acestora si sa verifice daca ingredientele fertilizatorului sau pesticidului respectiv se regasesc in Regulament.
- O alta recomandare este aceea de a trimite aceste informatii certificatorului inainte de a-l folosi (si poate chiar inainte de a-l cumpara), pentru a putea fi verificat si a evita in acest fel o posibila sanctiune in cazul in care se dovedeste ulterior ca acest input nu trebuia folosit pe terenul ecologic. Fermierii trebuie sa acorde o mare atentie trasabilitatii produselor pe care le cumpara si folosesc. „Nu va bazati doar pe recomandarile comerciantior si pe termenul „bio” utilizat exagerat de mult in ultima perioada si mai ales fraudulos. Verificati, cereti dovezi ale conformitatii produselor respective si pastrati documentele de achizitie in eventualitatea unor situatii in care se impune necesitatea unor investigatii suplimentare. Nu achizitionati fertilizatori sau pesticide in recipiente care nu sunt etichetate, produse ce nu contin numar de lot, care nu au detalii cu privire la compozitia acestora si mai ales nu contin informatii despre producator si firma care le distribuie” ii sfatuieste trainerul de agricultura ecologica pe cei care doresc sa foloseasca fertilizatori organici pentru culturi.
Agricultorii care doresc sa afle mai multe detalii despre substantele permise in agricultura ecologica se pot inscrie la urmatorul curs de profil, care se va desfasura in perioada 20-22 aprilie 2018, la Bucuresti. Pe o durata de trei zile, participantii vor afla care sunt regulile de functionare in domeniu de la trei lectori cu experienta: Aurelia Grecu, expert in certificare, Viorica Boboc – expert in cresterea animalelor in regim ecologic si Maria Toader, lector universitar UASMV. La final, participantii vor putea beneficia, in urma unui examen, de o diploma acreditata de Operator in ferme ecologice mixte, cod COR 314205. Pentru inscrieri si detalii despre curs puteti scrie pe adresa cursuri@cbmanagement.ro sau suna la numarul de telefon 021.337.23.54.
Leave a Reply