CAP Gurbanesti – Roșii ca pe vremuri

imagine articol - cap gurbanesti, rosii ca pe vremuri

imagine articol - cap gurbanesti, rosii ca pe vremuriFamilia Cojocariu a înființat CAP Gurbanesti în 2012, când a plantat și comercializat primele roșii heirloom. Succesul primului an i-a determinat să mărească suprafața cultivată, de la cei 300 mp, plantați ca experiment, la 5000 mp, în 2013. Pentru a afla mai multe despre brandul CAP Gurbanesti, va invităm să citiți, în continuare, interviul acordat revistei Eco Ferma de Florin Cojocariu, fondatorul acestuia.

Eco Ferma: Cum ați început să cultivați roșii?

Florin Cojocariu: Aproape din întâmplare. Acum 3 ani am fost foarte surprinși de gustul unor roșii cherry care crescuseră aproape sălbatic, în grădină. Ne-am întrebat de ce nu se găsesc astfel de roșii pe piață. Victoria (Cojocariu – n.r.) a investigat subiectul, am dat peste roșiile heirloom (roșii selecționate pe parcursul a 7-10 generații – n.r.) și am decis să cultivăm în 2012 o suprafață mică. Asta a fost și momentul în care Victoria a intrat la facultatea de horticultură, învățământ la distanță. A fost o experiență dificilă, dar foarte interesantă, așa că anul asta am mărit suprafața.

E.F.: De ce CAP?

F.C.: Nu e, propriu-zis, un CAP, CAP-urile au dispărut de mult. E numele unui brand care vrea să spună că roșiile noastre sunt că pe vremuri.

E.F.: Ce va face diferit de alți agricultori?

F.C.: Suntem diferiți probabil prin faptul că nu facem decât roșii. Când am început ne-am decis să facem cele mai bune roșii din România. E foarte greu să faci foarte bine multe lucruri. Mai cred că ne face diferiți ideea fixă de a construi un brand și nu doar de a produce ceva.

E.F.: De unde vă procurați semințele?

F.C.: De la fermieri pasionați din toată lumea.

E.F.: Cât de ușor este să obțineți semințe ecologice în România?

F.C.: E destul de greu să găsești semințe de calitate. Cât despre “ecologice” e foarte greu de spus care sunt criteriile și cât de sigură e marfa. Noi preferăm să luăm de la fermieri pasionați cărora le pasă de munca lor. Apoi, selectăm propriile semințe de la roșiile noastre. Am observat cu surprindere că dobândesc caracteristici de adaptare chiar de la un an la altul.

E.F.:Câte soiuri cultivați?

F.C.: Anul acesta avem 17 soiuri în producție și 75 de soiuri în test.

E.F.: Care este tehnica dvs. de cultură?

F.C.: Tehnica de cultură constă în (n.r.):

– pământ odihnit (cel pe care suntem acum e după 10 ani de cultură de lucernă), îngrășat exclusiv cu mraniță. Niciodată nu cultivăm doi ani la rând pe același teren.

– cultură în aer liber (pierderi semnificative dar gust excepțional)

– răsaduri hrănite foliar cu decocturi de plante (urzici, coada șoricelului, coada calului etc – aport de microelemente care fortifică plantele)

– irigație prin picurare

– spaliere de legare a plantelor, fără copilire (plantele ajung extrem de viguroase, până la 2 metri la finalul sezonului, cu tulpini de peste 2-3 cm diametru la bază)

– udare mai rară și mai îndelungată, pentru dezvoltarea sistemului de rădăcini al plantelor.  Nivelul de muncă e foarte mare, spre deosebire de culturile intensive.

E.F.: Ce producție aveți?

F.C.: În momentul de față, puțin peste 4000 de plante pe o suprafață de 5000 de metri pătrați.  (nu dăm cifre legate de cantitate dar productivitatea pe plantă e semnificativ mai mică decât în solar)

E.F. Cum comercializati roșiile?

F.C.: Prin abonamente distribuite direct, la Metro Băneasa, prin puncte de ridicare a comenzilor ad-hoc și prin diverși parteneri. Facem diverse promoții pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/CapGurbanesti-n.r.), și acum e una la soiul Yellow Brandywine.

E.F.: De unde ideea unui abonament lunar?

F.C.: Nu e a noastră, se practică pe scară largă de producătorii premium din toată lumea. Eu (Florin Cojocariu) m-am întâlnit cu ea în Franța în anii 2000.

E.F.: Cum sunt clienții dvs.? Există un profil al cumpărătorului de roșii eco?

F.C.: Sunt oameni care vor să mănânce produse de calitate. Spre surpriza noastră nu sunt doar oameni cu venituri foarte mari, nu prea există o legătură cu veniturile, vârsta sau sexul.

E.F. Cum va pot contacta clienții?

F.C.: Datele de contact sunt pe siteul http://capg.ro, împreună cu detalii despre soiuri, ofertă și despre noi. Putem fi contactați pe adresă contact@capg.ro sau la 0729078898.

E.F.: Aveți sfaturi pentru ceilalți cultivatori de legume ecologice?

F.C.:  Nu cred că suntem în poziția să dăm sfaturi, eventual să primim:). Deși, un lucru la care am putea ajuta, e la construcția brandurilor pentru că specialitatea mea e marketingul. Sunt convins că agricultura de calitate are nevoie de branduri, altfel nu poate reuși în segmentul premium.

E.F.: Sunteți mulțumiți de alegerea făcută?

F.C.: Greu de spus:) În general, da, dar ca în multe alte situații, probabil dacă știam nivelul de muncă de care e nevoie, ne-am fi gândit mai bine:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *