Asociaţia Pro Ecologic Sistem a lansat brandul Inima.bio, dedicat exclusiv produselor româneşti bio

Marin Dumbravă, proprietarul uneia dintre primele ferme ecologice din România, a înființat alături de mai mulți producători ecologici, Asociația Pro Ecologic Sistem, în cadrul căreia vor pune bazele  unui nou brand, numit ”Inima.bio”, sub care își propun să vândă exclusiv produse bio ale producătorilor români, prin colaborarea cu un mare distribuitor. Brandul va reuni mai multe categorii de produse, permiţând astfel producătorilor din mai multe sectoare să lucreze împreună.

Aflată la câțiva km de București, în comuna Joița din județul Giurgiu, ferma ecologică Biodumbravă este una dintre primele ferme ecologice din apropierea Bucureștiului. Din 2009, Marin Dumbravă cultivă legume cu proprietăți nutritive și curative, iar în prezent, le împărtășește și viitorilor fermieri din experiența sa, în cadrul singurului curs acreditat de Agricultură ecologică din România, organizat de Creative Business Management.

Pasionat de munca sa, fermierul prezintă vizitatorilor informații despre produsele sale, multe din ele fiind introduse de acesta pentru prima dată în țară, într-o cultură organizată. După o carieră în armată și fără a avea o pregătire prealabilă în domeniul agriculturii, Marin Dumbravă a înființat, alături de familia sa, microferma ecologică Biodumbrava, în perioada de început a agriculturii ecologice din România. Astfel, cunoscând dificultăţile din acest domeniu, Dumbravă este deschis și dornic să îi ajute pe noii cursanţi să își dezvolte propriile ferme ecologice.

Tot de aici a pornit şi ideea constituirii Asociaţiei Pro Ecologic Sistem, asociaţie menită să reunească producatorii ecologici români oneşti ce împărtășesc principiile şi valorile filozofiei ecologice. Din asociaţie vor putea face parte mai mulţi producători cu acelaţi tip de produse. „Nu vrem sa excludem pe cineva cu cantităţi mici şi dorim să arătăm cu fapte că se pot crea parteneriate funcţionale şi în Romania” spune Marin Dumbravă.

Cine sunt vizitatorii fermei ecologice Biodumbravă

La fiecare ediţie a cursului acreditat de agricultură ecologică, participanţii vizitează ferma din Joiţa şi află de la un producător cu experienţă soluţii la problemele întâlnite în această activitate. Deşi pare clişeu, experienţa fermierului Dumbravă şi a multora dintre cursanţi arată că pasiunea pentru agricultura ecologică şi pentru sănătate reprezintă elementul esenţial în acest domeniu.

Toţi cei interesați de activitatea în fermă, nu numai cursanţii, pot merge în fermă să se bucure de o experiență autentică și să își culeagă propriile legume. În februarie, ferma ecologică Biodumbravă a fost vizitată de Excelența Sa domnul ambasador al Marii Britanii în România. De asemenea, Marin Dumbravă colaborează și cu institutele de cercetare din domeniul protecției plantelor care vin și realizează studii în fermă. Diversitatea atât de mare de dăunători întâlnită în cadrul fermei ecologice Biodumbravă, a devenit un reper în agricultură ecologică. Cercetătorii științifici care au vizitat-o și au recoltat probe din culturile afectate au mari speranțe de a rezolva multe probleme întâlnite în acest tip de cultură.

Sănătate prin alimentație

În activitatea sa, Marin Dumbravă se ghidează după motto-ul ”Sănătate prin alimentație”, astfel că toate produsele cultivate sunt atent analizate și selecționate, deoarece și-a dorit încă de la început să furnizeze legume și fructe bogate în substanțe nutritive. Fermierul susține un stil de viață sănătos pe care îl recomandă atât clienților, cât și cursanților. Fiecare plantă pe care decide să o cultive este aleasă în urma unei documentări amănunțite și a beneficiilor pe care aceasta le aduce organismului. Nicio plantă culivată în ferma ecologică Biodumbravă nu este întâmplătoare, fiecare a fost aleasă pentru proprietățile curative pe care le oferă, fiind benefice celor cu mari probleme de sănătate. Cultivate conform tehnologiilor de producție biologică reglementate la nivel european, aceste legumele sunt recunoscute pentru valorile lor.

Specialişti în nutriţie din occident şi din mari centre universitare, recomandă consumul de legumele și fructele bio care sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și atioxidanți. Sunt recomandate în special pentru copiii sugari care încep diversificarea şi pentru persoanele care au diferite boli degenerative precum diabet, alergii, cancer.

Combaterea caniculei prin alimentație

„De exemplu, sucul de țelină are efect de normalizare a temperaturii corpului, rezultatul fiind acela de a ameliora disconfortul termic din zilele caniculare. Salatele ușoare de legume, alături de porții moderate de proteine sănătoase sunt indicate pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Frunzele prospete de amarant, kale, cicoare, măcriș, mangold, păpădie, lobodă, spanac, urzici sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului, oferindu-i o serie de micronutrienți esențiali, calciu, fier, fosfor, sulf magneziu, antioxidanți, vitaminele A, B2, C,D și G. Mâncărurile, sucurile și sosurile pot căpăta un plus de savoare cu plante aromatice bio precum: cimbru, leuștean, mărar, mentă, pătrunjel, salvie, țelină frunze.” explică Marin Dumbravă.

Alimente sănătoase și naturale sunt recomandate pentru zilele caniculare de vară, precum legume cu frunze și plante aromatice perfecte pentru salate, supe, sucuri verzi, smoothieuri sau chipsuri.

La ferma ecologică Biodumbrava se găsesc atât legume și rădăcinoase: cartofi noi, morcovi, sfeclă roșie cu frunze, napi, dovlecei zucchini, varză albă, cât și fructe de sezon precum zmeura, vișinele și coacăzele negre.

Recomandări pentru nutriție şi detoxifiere

„Dacă sunteți interesați de o cură de detoxifiere, de o infuzie de sănătate, sucurile concentrate de clorofilă din kale, mangold, măcriș sau salată sunt varianta optimă. Clorofila este un antioxidant puternic, ajută la vindecarea rănilor, încetinește procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiațiilor cancerigene, elimină toxinele, reglează tranzitul intestinal. Legumele cu frunze verzi, precum și o serie ce plante aromatice, pătrunjel, coriandru, mărar, leuștean, fenicul, mentă, busuioc, frunze de țelină sunt bogate în clorofilă. Acestea furnizează organismului calciu, magneziu, potasiu și sodiu, mineralele estențiale în alcalinizarea sângelui. Valoarea acesteia este cu atât mai mare cu cât provine din legume cultivate într-un sistem ecologic, fără a fi stropite cu substanțe chimice, fără a fi erbicidate și fără a le fi stimulată creșterea.” spune proprietarul fermei ecologice Biodumbrava vizitatorilor săi.

Amatorii de produse tradiționale se pot delecta cu dulcețuri de morcov, ardei iute, mere, dovleac, realizate fără îndulcitori sau conservanți, dar și cu zacuscă, sosuri picante, ghiveci de legume, pastă de tomate naturale, fără aditivi, organisme modificate genetic, coloranți, iod, gluten sau sare.

De asemenea, pentru cei care vor să își pregătească sosuri, ciorbe și supe delicoase, legumele deshidratate de la Biodumbrava sunt o variantă sănătoasă. Noile produse vegeta 1B ce cuprinde mix de morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, țelină; 2B – mix de pătrunjel, leuștean și mărar și 3B – mix de morcov, păstârnac, ardei și roșii asigură savoare mâncărurilor fără un plus de sare. Proprietățile nutritive și curative ale fructelor și legumelor bio oferă organismului nu numai hrană, dar și energie și vitalitate prin bogăția de micronutrienți esențiali.

Pe Marin Dumbravă îl veți regăsi nu doar în fermă, ci și la târguri și conferințe vorbind cu aceeași pasiune și dedicare despre produsele sale și beneficiile pe care le aduc organismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *