6 producatori de struguri de masa din Republica Moldova vin la Indagra

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa din Republica Moldova va fi prezenta la INDAGRA cu o noutate absoluta pentru piata din Romania, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo. Membrii asociatiei produc anual peste 1900 tone de struguri si detin impreuna o suprafata de exploatare de aproximativ 251 ha. Producatorii de struguri de masa din regiunea viticola cu Indicatia Geografica Protejata ”Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intentioneaza sa gaseasca distribuitori in Romania. Regiunea de provenienta a strugurilor moldovenesti are o suma a temperaturilor active care depaseste 3100° anual, ceea ce confera strugurilor un gust deosebit.

Asociatia Producatorilor de Struguri de Masa a obtinut o finantare din partea Reprezentantei in Republica Moldova a Fundatiei Elvetiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul “Imbunatatirea producerii si acces la piata pentru producatorii de struguri din Moldova” a fost lansat in ianuarie 2015 si are o perioada de implementare de 36 luni. Cu ajutorul acestei finantari, producatorii de struguri din Republica Moldova vor sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor de struguri de masa prin dezvoltarea interventiilor pe intregul lant valoric. Una dintre actiunile finantate este participarea la expozitia INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producatorii care vor participa la expozitie sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodarii Taranesti si SRL, unii dintre ei reprezinta o Cooperativa de Intreprinzatori (CI).

Unul dintre producatori este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odata cu lansarea programului de tara de incurajare a plantarii culturilor horticole, cu valoare adaugata inalta, a plantat 22 ha de vita de vie cu soiuri de masa si 8 ha de livada. Pe langa faptul ca produce struguri de masa, detine si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca si Muskat de Hamburg.

Membru al Cooperativei de Intreprinzator „Struguri de Colibasi”, Bragaru Tudor a mostenit de la parintii sai cateva terenuri agricole si a lansat propria afacere. In anul 1999 membrii familiei au fondat GT ”Bragaru Nicolae Ion”. In prezent Gospodaria Taraneasca ”Bragaru Nicolae Ion” detine o suprafata de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivii. Impreuna cu alti 7 producatori au fondat Cooperativa de Intreprinzatori ”Struguri de Colibasi”. In prezent aceasta cooperativa detine un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producatori agricoli de la Colibasi care s-au asociat au impreuna 30 hectare de vita de vie, soiuri de masa.”Sunt posibilitati mari si bune pentru crearea unui business in domeniul viticulturii, daca ai initiativa,  incredere in sine, sustinere din partea familiei si seriozitate in ceea ce faci. Toate aceste calitati ofera oportunitati foarte mari pentru reusita in afaceri” a declarat Bragaru Tudor.

O alta Cooperativa de Intreprinzatori este ”LegBioFruct” fondata in anul 2014 de catre 5 Gospodarii Taranesti care aveau ca activitate de baza cultivarea strugurilor de masa si a prunelor. Mihai Barcaru este in prezent directorul executiv al acesteia, iar in 2014 a initiat primele exporturi. In 2016, acesta infiinteaza, in Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL si inchiriaza o platforma de distributie cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, in piata en-gros din localitatea Afumati, jud. Ilfov. Platforma de distributie din Afumati permite distribuirea pe intreg teritoriul Romaniei, la peste 1000 clienti, atat a strugurilor cat si a altor fructe si legume de origine moldoveneasca.

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL inceput activitatea in agricultura in 2001 plantand pepeni rosii, pe o suprafata de 5 ha. In ideea de a-si diversifica asortimentul de produse agricole, in anul urmator a plantat 2 ha de vita de vie soiuri de masa. Pana in anul 2017 a ajuns la o suprafata de exploatare de 72 ha de vita de vie.

E nevoie de o mare responsabilitate in ceea ce priveste protectia vitei de vie, in educare si in lucrarile agrotehnice. Organizarea mea tine de faptul ca educam via, o protejam de boli si daunatori. Pe langa asta fac ceea ce tine de estetica, asa cum sunt plantatiile de vie din alte tari renumite in producerea strugurilor. Daca altii vor sa scoata doar bani, eu visez sa fac in vie un coltisor de rai”, spune Pascal Petru.

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova si detine un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosfera controlata.

Asociatia ”Com-FructFresh” a fost infiintata la initiativa Mariei Gurschi, care a convins mai multi detinatori din sud-estul tarii sa se asocieze. Acestia au obtinut finantare din partea Uniunii Europene pentru constructia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele si strugurii produsi in sud-estul tarii sa poata ajunge in Europa. Agricultorii din grup detin impreuna peste 50 de ha.

Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari piete din lume, Europa avand un vast potential de absorbtie a strugurilor de masa si a fructelor proaspete moldovenesti, dar pentru a beneficia de aceste oportunitati agricultorii moldoveni trebuie sa imbunatateasca conditiile de pastrare si ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam sa construim si o camera de sortare si ambalare, precum si o camera de pre racire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi.

Cara Petru este fondatorul GT ”Cara”. Din anul 2007 pana in 2014 acesta planteaza aproximativ 22 ha de vita de vie din soiul Moldova, iar pentru ca afacerea cu strugurii este una profitabila, a decis sa construiasca si un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astazi, productia a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregatiti pentru export.

Afacerea cu struguri este gestionata de intreaga familie, pasiunea pentru cultivarea vitei de vie fiindu-i inspirata inca din copilarie de catre bunicul sau.

Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihna. Mereu si mereu trebuie sa tii focul aprins. Eu ma simt mai bine aici, in vie. Toamna se numara bobocii, se spune, eu, toata viata am numarat tonele de struguri. De maine o luam de la capat. Stiti cum se spune, daca iubesti strugurii, nu lasa niciodata via sa sufere”, povesteste Cara Petru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *